Reactie ZO VOELT EEN ANGSTSTOORNIS-Vet Gezellig

documentaire “ZO VOELT EEN ANGSTSTOORNIS” van Vet Gezellig

Misschien hebben jullie er al wel over gehoord, de documentaire  ZO VOELT EEN ANGSTSTOORNIS van Vet Gezellig. Een documentaire over het hebben van een angststoornis. Misschien heb jij heb ook al wel bekeken. Zelf heb ik het enkele dagen uitgesteld om de video te bekijken. Niet omdat ik niets met het onderwerp heb, of het niet interessant vind. Maar juist omdat ik bang was teveel herkenning te vinden.

Mijn Angsstoornis

Wanneer je mijn blog al een langere tijd volgt weet je misschien dat ik een angststoornis (sociale fobie) heb. Je weet misschien zelfs dat dit de reden is geweest dat ik ooit met mijn blog ben begonnen. Als tijdverdrijf, omdat ik mijn huis bijna niet meer uit kwam. Ik durfde mijn huis letterlijk niet meer uit omdat ik bang was. Bang voor wat anderen wel niet van mij zouden denken. Bang voor het krijgen van meer angst (paniekaanvallen). Het gekke aan angst is echter dat je het in veel gevallen niet ziet. Zo kan ik het in veel gevallen prima verborgen houden, en lijk ik alleen wat teruggetrokken of verlegen.

Iedereen is anders

Ik kon je toen ook niet uitleggen waar ik nou echt bang voor was. En nog steeds, een paar jaar verder is en blijft dit lastig. Toch wil ik vandaag dit artikel schrijven naar aanleiding van de documentaire van Alwin. Mijn angststoornis is heel verschillend aan die van Alwin. Niet alleen hebben wij een andere angststoornis, ook zijn wij twee verschillende mensen.  Want ook al heb je beide last van een angststoornis, iedereen is anders. Hierdoor is hoe je ermee omgaat, wat wel en niet helpt ook anders. Zo uit ik mij juist door zo onzichtbaar mogelijk te worden en door me terug te trekken. Het liefste zonder mensen om mij heen, alleen afgesloten op een stille en rustige plek.

Herkenning

Toch was er ook herkenning. Herkenning in dingen die werden uitgesproken, maar ook juist herkenning in dingen die ik zag. Bijvoorbeeld het niet kunnen omschrijven wat er precies in je gebeurd, en waarom (je weet zelf ook echt wel dat je niet bang hoeft te zijn). Het gevoel hebben anderen in de weg te staan door je angst. Maar juist ook het stukje opluchting (ook al is het vaak maar klein) dat het vooruit gaat. Angst is iets onbegrijpelijks, je weet dat het je tegenhoud. Je weet dat je bepaalde dingen wel of juist niet moet doen. En toch, terwijl je zo hard probeert het tegen te gaan, is het er. Het beïnvloed hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe jij je uit. Het is niet iets dat zich alleen in je hoofd afspeelt, ook lichamelijk heb je er last van. Zo had ik een hele week over mijn hele lichaam spierpijn. Niet omdat ik zo actief was geweest, maar puur omdat ik de hele dag mijn lichaam had aangespannen van de angst. En dat terwijl ik juist iets leuks ging doen (dagje naar kreadoe).

Het gaat beter…

Gelukkig gaat het steeds beter en heb ik steeds minder last van de angst. Zo had ik bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst geen paniekaanval op creaweeekend. Doe ik vrijwilligerswerk, lig ik niet meer hele nachten wakker en lukt het steeds vaker om leuke dingen te doen. Binnenkort start ik  ook weer met een nieuwe therapie, en ik hoop dat dit zorgt dat ik nog meer mijzelf kan/durf te zijn.Langzaam weer mijn leven op kan bouwen en ook normaal leuke dingen kan doen!

Taboe verbreken door jou verhaal te delen?

En ineens, nu ik dit hele stuk geschreven heb voel ik de twijfel om dit stuk te plaatsen. Niet omdat ik bang ben om open te zijn over mijn angststoornis, helemaal niet zelfs. Maar omdat ik niet wil dat ik dat meisje wordt met die angst(stoornis). En hierdoor zou ook ik bijna dit stuk willen verwijderen. Echter de enige manier om ervoor te zorgen dat het taboe en de onbekendheid van angst (en psychische aandoeningen) verbeterd, is door erover te praten. Door onze verhalen te delen, door ook dit deel van onszelf te laten zien. Ik ben niet mijn angststoornis, maar het is wel een onderdeel van wie ik ben.

Advertentie

7 gedachtes over “Reactie ZO VOELT EEN ANGSTSTOORNIS-Vet Gezellig

 1. ezraschrijft zegt:

  Wat super mooi geschreven 😘 heel knap van je dat je hier zo open over durft te zijn. Daar heb ik bewondering voor. Ik volg echt al een hele tijd je blogs en ik had er wel eens over gelezen bij jou, maar dit maakt het nog duidelijker.
  Ik heb zelf ook een angststoornis (gehad) en ben daarvoor alweer 3,5 jaar geleden in therapie gegaan voor meer dan twee jaar. Nog steeds slik ik medicatie, maar langzaam bouw ik het af. Nu ik voor mijn scriptie veel interviews moet doen gaat het weer even kut allemaal. Maar hopelijk ben ik daar over een maand vanaf.
  Ik moet zeggen dat veel mensen in mijn omgeving het ook niet weten. En zoals je zelf ook zegt, je kan het ook verborgen houden. Toch is het wel gek dat het een taboe moet zijn inderdaad. Het zou fijn zijn als dat verdwijnt

  Geliked door 1 persoon

  • acrealife zegt:

   Dank je voor je reactie!! Ja het blijft zo iets geks, ook het taboe erom heen terwijl zoveel mensen er last van hebben (gehad). Begrijp helemaal dat het met interviews afnemen toch weer naar boven komt. Vervelend, al is een maand dan idd nog wel te overzien. Heel veel sterkte!! Zelf zit ik nu ook al meer dan een jaar in therapie (inclusief de vele tijd op wachtlijsten), en merk dat het wel beter gaat.

   Like

 2. Heger @ Crimitivity zegt:

  Wat goed van je om je verhaal zo te delen. Wanneer je openheid geeft, denken mensen daar helemaal niet negatief over, verdient dat respect en begrijpen mensen juist waar je vandaan komt.

  Eigenlijk raar dat het een taboe is als je bedenkt hoeveel mensen een stoornis hebben. Goed om het taboe te doorbreken door het gesprek te openen!

  Like

  • acrealife zegt:

   Dank je! Ja open erover zijn helpt voor een grote groep mensen wel. Al blijft er altijd onbegrip en mensen die het niet begrijpen. Wat ik ook heel goed snap, het is ook gek wanneer je hoort dat ik bijvoorbeeld moeite heb om boodschappen te doen of te werken. En dat weekend erop wel ga winkelen met vriendinnen of workshops geef.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s